Pizza cu brânză de burduf, cârnați și dulceață de ardei

O rețetă cu suflet, din cămară românească

La noi, la fermă, când ni se face poftă de ceva bun, nu ne complicăm cu rețete sofisticate. Ne uităm ce-avem prin cămară – un colț de brânză de burduf, niște cârnați afumați de casă și, dacă-i noroc, un borcan de dulceață de ardei, dulce și iute cât trebuie.

Așa s-a născut pizza asta – o îmbinare între tradiție și curaj, între gustul de acasă și pofta de ceva diferit.

Ingrediente pentru aluat (2 tăvi rotunde):

  • 500 g făină albă

  • 300 ml apă călduță

  • 10 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)

  • 1 linguriță zahăr

  • 1 linguriță sare

  • 2 linguri ulei (de măsline sau floarea-soarelui)

Ingrediente pentru topping:

  • 250 g brânză de burduf, de la Ferma cu Omenie

  • 200 g cârnați afumați, tăiați felii subțiri

  • 2 linguri dulceață de ardei (iute sau dulce-iute)

  • 100 g smântână grasă (pentru un strat cremos, opțional)

  • un praf de piper

  • câteva frunze de cimbru sau oregano

Cum se face:

1. Aluatul, cu răbdare și mână bună
Amestecă drojdia cu zahărul și cu puțină apă călduță. Lasă câteva minute să-și facă de cap. Apoi pune totul peste făină, adaugă sarea, restul de apă și uleiul. Frământă cu inimă, cam 10 minute, până când aluatul devine elastic. Acoperă-l și lasă-l la dospit o oră, la cald.

2. Asamblăm, ca acasă
Întinde aluatul în tavă. Dacă folosești smântână, unge un strat subțire – ca o mângâiere. Presară bucăți de brânză de burduf peste tot, apoi felii de cârnat. La final, câteva picături de dulceață de ardei – nici prea multe, nici prea puține. 

3. Cuptorul face restul
Dă pizza la cuptor, la 220°C, timp de 12-15 minute, până se rumenește frumos și miroase a „vino la masă!”.

Povestea din farfurie

Pizza asta nu-i despre perfecțiune. E despre ce iese când pui suflet și ingrediente simple. E despre gustul autentic care adună oamenii la un loc, despre pofta care nu are naționalitate, ci doar rădăcini.

Și dacă o încerci, spune-ne cum ți-a ieșit. Poate n-ai avut cârnați afumați, dar ai pus slăninuță. Sau poate ai făcut dulceața chiar tu. La noi, la Ferma cu Omenie, orice variație e binevenită – cât timp e făcută cu drag.

Vrei să pregătești rețeta și să ai toate ingredientele de la sursă?
Intră pe www.fermacuomenie.ro și lasă-ne pe noi să aducem gustul la tine acasă. 🧀